Over Yerseke en omgeving

Kaart YersekeYerseke ligt in Zeeland op het voormalige eiland Zuid Beveland. Het kaartje maakt dit duidelijk.  Nederlanders van boven de grote rivieren kennen het dorp nauwelijks, maar daaronder, en vooral in Vlaanderen is Yerseke zeer bekend vanwege vooral de lekkere oesters en mosselen die hier vandaan komen. Gedurende de hele week - ja ook zondags - zijn in het dorp auto's met een Belgische nummerplaat te zien. Doorgaans mensen die ofwel zelf oesters en/of mosselen komen kopen ofwel in een van de vele restaurants komen smullen van deze lekkernijen.

Yerseke heeft een royale vissershaven (en een idem jachthaven overigens) en die zijn als overal altijd gezellig om te bezoeken, maar Yerseke biedt meer via de oesterputten langs de zeedijk en de verwaterplaatsen van de mosselen. Mensen die klagen dat we tegenwoordig niet meer weten waar ons voedsel vandaan komt kunnen hier hun hart op halen. En ja: het is mogelijk en toegestaan om hier tussendoor te lopen, soms worden er ook rondleidingen gegeven. Ook verschijnen langs deze oesterputten steeds meer proeverijen voor - rauwe - oesters en mosselen - probeer het eens uit. Gewone vis is wel in Yerseke te koop maar de visserij hier is toch gefocust op de schaal- en schelpdieren, behalve oesters en mosselen ook mesheften (spisula) kokkels, aliekruiken, krabben en kreeften. Wie op vakantie in Spanje wel eens een supermarkt heeft bezocht kan weten dat het hier vooral een exportmarkt betreft. Een maal per jaar houdt Yerseke een Mosseldag die doorgaans door zo'n 30.000 mensen bezocht wordt. Voor een klein bedrag kan men dan een supervers maaltje mosselen nuttigen en meevaren met mosselschepen. In het zomerseizoen zijn in Zeeland overigens ook de zeegroenten zeekraal en lamsoor te koop. 's Ochtends bij de koffie moet u een keer een dik met roomboter besmeerde bolus hebben uitgeprobeerd.

's Winters is Yerseke net zo grauw als de rest van Europa, maar zomers ontpopt de Oosterschelde zich als een baai aan de Middellandse zee. De Oosterschelde voegt daar ook nog de sensatie van eb en vloed aan toe - tot de afsluiting van de zeearm meer dan vier meter tijverschil, maar tegenwoordig nog altijd ruim twee meter. Het blijft fascinerend om te zien hoe een enorme zeevlakte krimpt en allerlei schitterende zandplaten bloot legt. Vroeger dienden die zandplaten als een strand voor de bewoners van Yerseke die hier met hun motorbootjes, zeilboten of zelfs visserschepen tijdens hoog water naar toe voeren, het water onder zich weg voelden trekken, vervolgens 'droog vielen' en op het nieuw gecreerde strand stapten, om lekker te gaan zwemmen, vissen of barbecuen. Als het water weer opkwam was het tijd om in te schepen en te wachten tot het schip los kwam zodat de thuisreis kon worden aangevangen. Dit schijnt echter niet meer te mogen  of is om redenen van natuurbescherming beperkt en dat is ongetwijfeld een van de verklaringen dat Yerseke ook een centrum is geworden voor de anti-groene beweging 'Stop de Groene Leugen'.

Niet specifiek vanuit Yerseke, maar langs de hele Oosterscheldekust wordt - tijdens de kentering van eb en vloed als het water stil staat - enthousiast gedoken (Klik hier voor details). Het onderwaterpanorama is spectaculair en rijker dan in de Middellandse zee. De vele hengelaars aan de kant kunnen die rijkdom overigens bevestigen.

Beeld van de Yerseke Moer

De natuur van de Yerseke Moer op een foto van Izak Quist. Voor nog meer fraaie natuurfoto's van dit gebied klik hier.

Voor rondleidingen door dit gebied kunt U contact opnemen met....

De 'binnenlanden' zijn niet minder interessant, alhoewel Yerseke qua monumenten weinig te bieden heeft. Maar ogenblikkelijk buiten het dorp is er het natuurgebied de Yerseke Moer, een oude zogeheten 'moer-nering' waarin tijdens de middeleeuwen turf werd afgegraven en verbrand om zo aan eetbaar zout te komen. Dat laatste gebeurt natuurlijk niet meer maar zo is hier een stuk zogeheten 'oudland' ontstaan dat natuurliefhebbers in verrukking kan brengen. Aan de overkant van het Kanaal door Zuid Beveland is een vergelijkbaar gebied de 'Kapelse Moer'. Wie mooie oude steden wil zien kan naar Zierikzee, Middelburg, Aardenburg en Hulst. Terneuzen en Vlissingen ontlenen hun charmes meer aan de havenactiviteiten en aan het strand. Verder is Zeeland vooral een prachtig weids gebied met vergezichten, schitterende stranden, eindeloze luchten (ja die heb je elders ook, maar hier kun je ze wel erg goed zien). Ideaal fiets- en wandelland dus. Als het mooi weer is vaart overigens tussen Yerseke en Gorshoek op het noordelijker gelegen eiland Tholen een gezellig pontje (Klik hier voor meer details).

Tenslotte ook Yerseke heeft een weliswaar bescheiden, maar zeer aangenaam strandje. Het is fake (opgespoten) maar op zomerse dagen is het hier vol, en met hoog water is het hier heerlijk (en veilig) zwemmen. Zwemmen doen veel mensen overigens ook in de haven - wederom met hoog water.

Hieronder nog wat links/adressen waarmee u uw verblijf in Yerseke kunt veraangenamen.

VVV-Yerseke (In het oude gemeentehuis naast de kerk in het midden van het dorp)

Hier is tevens het Mosselmuseum gevestigd en kunt u inlichtingen krijgen over zaken als:

Rondleiding Oesterputten

Veerpontje Yerseke-Gorishoek

Toegang tot Yerseke Moer

Vissen op de Oosterschelde

Restaurants/eethuizen:

Vistro

De Branding

De Schelde

De Oesterbeurs

Het Kaaigat

De Oesterij (oesters proeven)

Pekaar (oesters proeven)

De Viskeête

Het Anker

De Sportvisser

Kaplan (Shoarma, Turkse Pizza)

De Kruik

Het Hoekje van Yerseke